Djurlivet på Antillerna

När upptäcktsresande från Europa först kom till Antillerna blev de besvikna. Här fanns varken guld eller andra mineraler, och ett mycket magert växt- och djurrike. Man kallade länderna för helt oanvändbara: islas inutiles. När fransmännen nådde regionen anammade de samma namn: îles inutiles. Detta ligger till grunden för namnet Antillerna, som vi idag använder. Stora Antillerna består av Kuba, Puerto Rico, Jamaica och ön Hispaniola med Haiti och Dominikanska Republiken, medan Små Antillerna inkluderar ABC öarna Aruba, Bonaire och Curacao, samt ett pärlband av paradisöar som St Barts och St Martin.

Natur och fauna

Vissa av öarna i Antillerna är täckta av lummig regnskog, medan andra nästan liknar ett ökenområde. I skogarna hittar vi ett brett utbud av fåglar, ödlor och insekter, men det saknas riktigt stora djur. Detta har rent historiskt varit ett problem för befolkningen, då naturen inte erbjuder några vilda djur som kan tämjas och inte heller storvilt som kan bidra till matförsörjningen. Europeiska djur som får, hästar, getter och grisar transporterades länge till regionen, men hade svårt att överleva i det varma klimatet.

Under vattenytan

Det största och mest fascinerade djurlivet i Antillerna finns under ytan. Det klara och turkosa vattnet lämpar sig utmärkt för dykning, och lockar varje år tusentals turister från hela världen. ABC-öarna med Bonaire i spetsen är perfekta som utgångspunkt för att utforska livet under ytan. Här finns det gott om tropiska fiskar av alla storlekar, samt sköldpaddor och koraller. Den som tidigare inte dykt kan delta i någon av de många dykskolor som finns utspridda över Antillerna. Det finns gott om utflykter med dykbåtar, för både nybörjare och mer erfarna dykare. I vattnet runt Antillerna finns det över 50 000 kvadratkilometer korallrev, vilket erbjuder många fascinerande dykplatser.

Det karibiska djurlivet är också känt som hem för många olika hajarter. Här hittar vi bland annat den karibiska revhajen, som kan bli upp till tre meter lång och som klassas som ett av de största rovdjuren i karibiska revets ekosystem. Bland sköldpaddorna finns också ett brett utbud, återigen med allt från mindre varianter till riktiga jättar med över en meter i diameter.

Bland däggdjuren i vattnet runt Antillerna hittar vi sälar, delfiner, sjökor och valar av olika slag, och här finns över 1 000 olika fiskarter. Fiskarna är allt från pyttesmå och simmandes i stim, till flera meter stora rockor. Den som tar sig tid att spendera tid under vattenytan kommer inte bli besviken, och vattnet runt Antillerna är känt som en av världens bästa dykupplevelser.