Små Antillerna

Små Antillerna är en ögrupp öster om det som brukar kallas Stora Antillerna (Kuba, Puerto Rico, Jamaica och Hispanioa, som inkluderar Haiti och Dominikanska Republiken). Små Antillerna är ett pärlband av öar som sträcker sig ut i Atlanten, och detta är en del av världen som ofta känns som ett paradis mitt ibland oss. Här njuter du av turkosblått hav, vita sandstränder och en värme som aldrig ger med sig. Den som är sugen på sol och bad i en avkopplande miljö gör helt rätt i att besöka Små Antillerna. Skillnaden mot Stora Antillerna är bland annat öarnas storlek, och flera av de öar som ingår i grupperingen är så små att de mer eller mindre är en enda liten stad.

Vindarna delar in ögruppen

Små Antillerna delas i sig upp i två grupper: Öarna över vinden och Öarna under vinden. Detta refererar till hur påverkade de olika öarna är av passadvinden från öst över Atlanten. Vi talar här om kluster av många små öar, och bland de norra öarna (Öarna över vinden) hittar vi öar som Saint Martin, Saint-Bathelemy, Saint Kitts, Anitgua, Martinique, Martinique, Saint Lucia, Guadeloup, samt brittiska och amerikanska Jungfruöarna.

Gruppen som går under namnet Öarna under vinden ligger precis norr om Venezuelas kust, och har inte samma inflytande av passadvinden. Här är klimatet därför torrare, och här hittar vi de berömda ABC-öarna: Aruba, Bonaire och Curacao som tillhör Nederländerna. Här finns också öarna Los Roques, Las Aves och Los Hermanos, samt flera andra mindre öar. Isla Margarita ligger också här.

Hur du kan besöka öarna

Alla öarna i Små Antillerna kommer med sin egen lokala charm och är väl värda ett besök. Att besöka området och de många öarna via kryssningsfartyg av olika storlekar är populärt, men det finns också lokala transporter mellan öarna vilket kan vara ett alternativ för den som vill kunna styra sin resa på egen hand. Även om maten, kulturen, musiken och befolkningen på många sätt påminner om varandra, har de olika öarna alla sina speciella traditioner och seder. Tillsammans med ett varmt klimat där det helt enkelt aldrig blir kallt är detta ett solsäkert semestermål.

De Små Antillerna har med sina mindre öar ett helt annat lugnt, men samtidigt också mindre variation än Stora Antillerna, där utbudet av nöjen är större. Små Antillerna är dock perfekt för en lugn stund i solen, vilket troligen är förklaringen till öarnas popularitet. Idag har flera av de stora skandinaviska resebolagen regelbundna reser hit, ofta med direktflyg från Sverige eller Danmark.