Mat & dryck

Antillerna är ett härligt resmål som du absolut inte bör missa. Här finns det mycket att se och göra. Förutom sol, bad och värme finns här en fantastisk matkultur väl värd att upptäcka. Matutbudet är både internationellt och lokalt, vilket betyder att det finns restauranger med klassiska västerländska rätter som hamburgare, pizza och pasta, men även lokala alternativ med fokus på ris, fisk, grönsaker och lokala frukter.

Spännande kryddor

När det kommer till mat och dryck på Antillerna är det kryddigt och varmt utan att nödvändigtvis alltid vara starkt. Kryddorna spänner från chili, kakao och kryddnejlika till kanel, vanilj och peppar av olika slag. Inte bara maten är kryddad, utan ofta även dryckerna, vilka både kan vara alkoholbaserade eller alkoholfria. Här hittar vi härlig likör, vilket blivit en del av regionens kännetecken, men det finns också möjligheter att njuta av holländska ostar med varierande grad av kryddighet – en rest från tiden då regionen var koloniserad.

Fiskrätter och mycket färg

Regionen är annars kända för sin fisk och sina färska frukter, vilka kan kombineras samman i härliga, färgsprakande rätter som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Här hittar vi lokala varianter av den klassiska jambalayan, vilket är något helt annat när den njuts lokalt än när rätten kopierats och lagas i Europa. Antillerna bjuder ofta på stora fat med fisk, kyckling, bönor, ris och grönsaker i härliga blandningar, och de lokala kryddblandningarna är ofta fantasifulla och inspirerande. Dessutom drar det lokala köket ofta nytta av närheten till havet, och det finns gott om rätter baserade på fisk och skaldjur, vilka ofta kan serveras grillade eller stekta, eller som en del av grytor eller soppor. Havets läckerheter är ofta av helt annan storlek och med mer smak än vi européer är vana vid. Enligt lokal tradition kan också fisk kombineras med kött av olika slag som kyckling eller biff, vilket kan tyckas djärvt men ofta ger välsmakande och balanserade rätter.

Frukt och efterrätter

Antillerna har dessutom stora mängder exotiska frukter, och efterrätter och snacks kan ofta bestå av dignande fruktfat eller smoothies och fruktdrinkar fulla av vitaminer och färger. Även frukostarna består ofta av frukt, gärna i kombination med yoghurt och müsli. Att utnyttja det som den lokala naturen bjuder på i form av frukt och grönsaker har blivit till en livsstil och har format den lokala mattraditionen. På besök i Antillerna ska du absolut ge det lokala köket en chans, och låta dig förföras av karibiska smaker och mustiga kryddor.