Flygresor till Antillerna

För att besöka soliga Antillerna är det bästa valet att flyga till någon av de större öarna och sedan därifrån upptäcka regionen eller den valda ön via lokala båtar, kryssningsfartyg eller liknande. Det finns många paketresor från Skandinavien till just Antillerna, där allt från flyg till hotell och lokala transporter är inkluderade, vilket kan vara ett smidigt och avkopplande sätt att resa på.

Foto: Gem Russan/Shutterstock.com

Den som söker mer frihet kan välja att sätta ihop sin egen resa genom att på egen hand boka flygresan samt hotell och transport. Hur man helst upplever denna fantastiska region är upp till var och en, och idag är utbuden så många att det finns något för alla.

Antillen är en säker plats att resa till men det kan trots allt vara bra att läsa Utrikesdepartementets reseinformation innan resor till andra världsdelar.

Direkt eller inte

Det går regelbundet flygresor till Antillerna från Skandinavien, via antingen Arlanda i Stockholm, Kastrup i Köpenhamn eller Landvetter utanför Göteborg. Direktflyg finns, men det är också vanligt med mellanlandningar och byte till större plan i London, Amsterdam eller Frankfurt. Flygresan är lång och det kan vara smart att boka en resa nattetid, så att du kan sova bort tiden på planet.

Om du väljer att besöka Stora Antillerna med öarna Puerto Rico, Jamaica, Kuba och Hispanioa med länderna Dominikanska Republiken och Haiti, kan du flyga direkt till resmålet. Flera av de större öarna i Små Antillerna erbjuder samma sak, och det finns flygplatser på både Aruba och Curacao. De mindre öarna som Sankt Martin och Sankt Barthélemy har flygplatser och landningsbanor, men av det mindre slaget. För att kunna landa på dessa små, och ofta korta banor, behöver du som regel byta till ett mindre plan på någon av de kringliggande öarna, då stora flyg som tar passagerare över Atlanten helt enkelt inte får plats att varken landa eller starta på de korta landningsbanorna.

Ta sig till mindre öar

De riktigt små öarna i regionen har inte möjlighet att ta emot flygplan, utan du landar på en närliggande ö och transporterar dig sedan med båt till slutdestinationen. Detta gäller till exempel paradisön Barbuda, där du flyger till tvillingön Antigua och sedan tar båtexpress till Barbuda. Detsamma gäller Bonaire, dit du lättast kommer genom att flyga till Curacao och sedan ta båt till Bonaire.

Oavsett vilket rutt du tar för att komma fram till din drömö i detta paradis på jorden, ska du komma ihåg att det är en lång flygresa och att det därför kan vara intressant att välja att spendera något längre tid när du väl är på plats. Tack vare snabb och smidig båtkommunikation mellan öarna kan du göra besöket i Antillerna till en rundresa och uppleva mer än just den ö du flyger till, innan det är dags att hoppa på planet hem igen.