Svenska Sankt Barthélemy

Det kan tyckas lustigt att det finns svenska kopplingar till den paradisliknande ön Sankt Bathélemy, som är en del av ögruppen Små Antillerna. Sankt Barthéelemy kallas ofta kort och gott för St Barths, och har under de senaste åren blivit ett populärt turistresemål för Hollywoodkändisar och rika affärsmän som vill koppla av i lugn och ro utan kameror och igenkänning. Ön ligger placerad i Små Antillerna, i det pärlband av öar som refereras till Öarna över vinden. Bland grannöarna hittar vi Saint Kitts, Saint Martin, Anguilla, samt amerikanska och brittiska Jungfruöarna.

Svensk koloni

Svenska Sankt Barthélemy var en svensk koloni på den idag populära turistön, och grundades enligt utsaga redan 1784. Svenska Sankt Barthélemy köptes av den svenska kungen Gustav III som en del projektet med att kolonisera Amerika, och området var i svensk ägo mellan 1784 och 1878 – nästan 100 år. Kolonin innefattade förutom Sankt Barthélemy också kringliggande öar som île Pelé, Roche Le Boeuf, île de Boulanger, île Petit Jean, Toc Vers, île Chevreau La Frégatte, La Balaine, Les Petit Saintes och Les Islettas, bland flera andra.

Den första svenska båten anlände till kolonin i mars 1785, och med på båten fanns den första svenska guvernören: Salomon Maurits von Rajalin. Han kom att bli den förste i raden av 15 förvaltare under de nästan 100 år som kolonin var i svensk ägo. När von Rajalin anlände till Sankt Barthélemy 1785 hade ön 750 invånare varav 281 räknades som slavar. Språket på ön var franska eller engelska, vilket var rester från tidigare kolonialmakter.

Då kostnaderna för förvaltning av kolonin ständigt steg inledde svenska regeringen förhandlingar med Frankrike om återköp av kolonin, och den 10 augusti 1877 undertecknades avtalet i Paris. Summan för svenska Sankt Barthélemy kolonin uppsteg till 80 000 franc, och den 16 mars 1878 återlämnades kolonin officiellt till Frankrike. Huvudstaden Gustavia behöll dock sitt namn, vilket kommer från den svenska kungen Gustav III.

Fortfarande svenska spår

Idag finns det ett litet om än betydelsefullt svenskt arv på St Barths. Den svenska prägeln kan bland annat ses genom öns vapen som pryds av våra Tre Kronor, samt namn på vissa torg och gator. Dessutom är frihamnsrättigheterna och skattefriheten svenska traditioner som fortfarande lever kvar i den lokala kulturen. Piteå är idag vänort med Sankt Barthélemy. Sedan i september 1964 finns svenska Sankt Barthélemy-sällskapet, som grundades vid ett möte på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Under åren 1966 och 1967 ansvarade de för att sätta upp skyltar med svensk prägel i Gustavia, där besökare än idag hälsas på svenska bredvid franska och engelska.