Det ska du tänka på om du vill köpa hus på Antillerna

Att äga ett hus på en plats som kallas ’paradiset på jorden’ är något flera av oss gärna skulle överväga. Men när man kliver in på en helt ny bostadsmarknad finns det mycket du behöver ha koll på. Nedan följer en lista på vad som kan vara bra att tänka på när du vill köpa hus på Antillerna.

1.  Tänk på att alla öar ser olika ut

Innan du bestämmer dig för vilken ö i Antillerna du vill köpa hus på kan det vara bra att veta vad du vill ha ut av ön. Varje ö är unik och det enda som alla har gemensamt är att alla är omringade av vackert hav och varma temperaturer.

Tänk utanför din semesterupplevelse och se till att ön du bestämmer dig för lever upp till dina förväntningar. Har du tänkt att tillbringa din pension i paradiset kan det vara bra att veta om ön du vill köpa hus på har en väl fungerande sjukvård.

2. Säkra ditt lån tidigt i processen

På vissa karibiska öar behöver köparen ha tillgång till samtliga medel för att få köpa. På andra finns möjligheten att ta huslån. Då det skiljer sig från ö till ö är det bra om du innan vet hur du vill betala för ditt nya hus. Även om du kan ta ett lån hos en långivare på Antillerna kan reglerna vara annorlunda och du behöver ändå visa upp dokument på att du kommer kunna återbetala lånet.

3. Anlita en professionell mäklare

Många mäklare runt om i Antillerna har bra koll på regler och regelverk som gäller i området. Dessa skiljer sig från ö till ö och en lokal mäklare kan hjälpa dig att hitta ditt drömhus. En bra mäklare ska ha:

  • Foto: Pawel Kazmierczak / Shutterstock.com

    Djupgående kunskap om ön: En stor fördel för sig som köpare är om mäklaren har goda kunskaper om området för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt köp

  • Förmågan att sätta rätt pris: Tyvärr finns det en del oseriösa mäklare som kan sälja hus till överpris. Se till att hitta en mäklare som har koll på vad fastigheterna i område brukar säljas för. Du kan även själv kolla upp hur priserna i området ser ut innan du träffar mäklaren.
  • Mycket kontakter med andra professionella som kan hjälpa dig att slutföra sitt köp: I ett nytt land och i en ny bostadsmarknad är det en stor fördel om mäklaren du väljer har ytterligare kontakter som kan hjälpa dig i köpeprocessen. Till exempel en bra advokat.

4. Få koll på lagarna med en advokat

När du har hittat huset du vill köpa behöver du lägga ett bud. Lagarna kring köp av hus utomlands varierar från ö till ö så att ta hjälp av en advokat för att få koll på det gällande regelverket.

5. Ha koll på den reella kostnaden för ditt nya hus

Tänk på att kostnaden för ditt köp inte bara inkluderar ditt nya hus. Ytterligare utgifter för tjänster som advokat, mäklarprovision och besiktningskostnader kommer att förekomma.

6. Ha tålamod med ditt köp

Din dröm om att köpa ett hus på Antillerna kan bli en långdragen process på grund av kulturella skillnader och byråkrati. Därför är det viktigt att du som köpare har gott om tålamod. Ha under hela processen ständig kontakt med din mäklare och advokat för att se till att allt sker enligt planen.